Leerlingenraad - Leerlingenarena
De Molenberg beschikt over een leerlingenraad omdat het belangrijk is de kinderen te betrekken bij het onderwijs en hun leeromgeving. Ieder jaar worden er 4 leerlingen vanuit de Dolfijnen en de Orka's door hun medeleerlingen gekozen om hierin zitting te nemen. De leerlingenraad overlegt ongeveer 5 keer per jaar met de directeur over schoolse onderwerpen. De verkozen leerlingen van de leerlingenraad vertegenwoordigen de kinderen uit hun klas. De leerlingenraad heeft jaarlijks een budget van € 100,-
Leerlingenarena
Maar we hebben al een leerlingenraad!
In de vorm van een leerlingenraad krijgen onze leerlingen een stem. Zo’n leerlingenraad is een afvaardiging van (goedgebekte) leerlingen die zo’n 4 tot 6 keer per jaar in gesprek gaan met de directeur. Zien leraren daarmee de leerlingenraad als middel om hun eigen lessen te verbeteren? Waarschijnlijk niet. Toch valt er winst te behalen als het gaat om echt bruikbare feedback van leerlingen over dat waar het om gaat: de inhoud van de lessen in de klas.
Bij een leerlingarena zitten zo’n 6 à 7 leerlingen in een binnencirkel met een leerkracht. Andere leraren nemen plaats in de buitencirkel. Terwijl de gespreksleider in gesprek gaat met de leerlingen over onderwerpen die door het team zijn bedacht, luisteren de leraren. Ze reageren niet, zodat de leerlingen eigenlijk niet eens in de gaten hebben dat ze er zitten. Tijdens het gesprek maakt één van de leraren op een flap aantekeningen van het gesprek, zo kunnen de andere leraren zich focussen op het luisteren. Na afloop bespreken de leraren de input van de leerlingen en halen er verbeteracties uit voor de komende periode. Leerlingen krijgen snel na een leerlingarena te horen wat er met hun input gedaan wordt.
De leerlingenarena is een onderdeel van stichting Leerkracht. Hierbij werkt het team met een verbeterbord waarop de doelen, de actiepunten en de successen met elkaar wekelijks worden gedeeld ter verbetering van het onderwijs.